Provincies: Bestemming Brussel #1: Hoe houdt stikstof de lokale maakindustrie in de ban?
De eerste aflevering van de podcast “Provincies: Bestemming Brussel!” over de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 is uit. Vanaf 16 januari 2023 voorzien wij u elke maandag van een podcast over de laatste relevante Europese ontwikkelingen in aanloop naar de verkiezingen. In deze aflevering staat Overijssel centraal: hoe houdt stikstof de lokale maakindustrie in de ban? In dit artikel vindt u een korte samenvatting van de eerste aflevering.
De rol van de EU
De EU mag wel even pas op de plaats maken van lijsttrekkers Carla Evers (BBB) en Rick Brink (CDA). Te veel nieuwe regels in deze tijd is niet realistisch.
De Europese Unie is voor Carla Evers, lijsttrekker voor de BoerBurgerBeweging in Overijssel, op dit moment meer een regelfabriek dan een subsidieluilekkerland. Rick Brink, lijsttrekker voor het CDA in dezelfde provincie, ziet het meer als een combinatie van de twee. Dat vertellen de twee politici in de eerste aflevering van podcast “Provincies: Bestemming Brussel” van Brusselse Nieuwe en het Huis van de Nederlandse Provincies.
“Wij denken dat Europa erg belangrijk is”, zegt Evers. “Zeker voor Nederland als handelsland. Maar we denken wel dat de EU moet blijven doen waar het voor bedoeld is.” Taken op zich nemen die nationaal of zelfs regionaal opgelost kunnen worden, hoeft de EU van haar niet meer te doen.
Timmermans
Ook Eurocommissaris voor Klimaat, Frans Timmermans, mag het van Evers iets rustiger aan doen. Ondanks het feit dat ze zijn vele ideeën prijst, moet Timmermans volgens haar realistisch blijven. “We hebben best wat problemen in Europa, en als je dan alleen maar bezig blijft met doelen op elkaar te stapelen lijkt mij dit niet heel realistisch.”
Ook Brink vindt alle doelen een beetje te ver gaan. Hij gebruikt het voorbeeld van de paasvuren. “Wij willen traditioneel ook nog wel eens een paasvuur afsteken. Als ik dat nu wil doen, moet ik eerst opgeven wat dat doet aan stikstofemissie.” Duurzaamheid vindt hij belangrijk, maar dat kost wel tijd. “Het kan niet met een knip in de vingers. En als we tijdens de wedstrijd steeds de spelregels veranderen, dan wordt het wel heel lastig.”
Na verkiezingstijd?
Samenwerken na de verkiezingen sluiten Brink en Evers niet uit. Wel wachten ze de uitslagen af voor ze er meer over durven te zeggen. De consensus is in ieder geval dat de provinciale verkiezingen in maart ontzettend belangrijk zijn en dit keer echt om iets draaien. De toekomst van de boeren, de maakindustrie en de natuur.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op de website van Brusselse Nieuwe. Deze podcast is de eerste in een reeks. Ga naar Spotify en abonneer u nu!