Landbouwraad keurt conclusies goed over een boervriendelijk landbouwbeleid na 2027

 In Agrofood, Duurzame & Gezonde Leefomgeving, Klimaat & Energie, Regionale Economie

De Raad van de Europese Unie heeft unaniem conclusies aangenomen over het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) na 2027. Dit beleid richt zich op een concurrerende, crisisbestendige, duurzame en kennis-gedreven landbouwsector, waarin de boer centraal staat.

De ministers van Landbouw van de 27 EU-lidstaten benadrukken het belang van voedselzekerheid, een eerlijke levensstandaard voor boeren en betaalbare prijzen voor consumenten.

Een boervriendelijk GLB

De conclusies, opgesteld onder het Hongaarse voorzitterschap, benadrukken het strategische belang van het GLB en de noodzaak van specifieke middelen om de gestelde doelen te bereiken. Ze onderstrepen het essentiële belang van het GLB voor een veerkrachtige en duurzame landbouwsector, die bijdraagt aan voedselzekerheid, de strategische autonomie van de EU en florerende plattelandsgemeenschappen.

Daarnaast wordt benadrukt dat boeren een stabiel kader nodig hebben die hen ondersteunt bij het aanpakken van milieuproblemen en klimaatuitdagingen. Directe inkomenssteun blijft een cruciale pijler om boeren te ondersteunen in hun bijdrage aan de groene transitie en om inkomensstabiliteit te garanderen.

Kernpunten van de raadsconclusie over het GLB na 2027

  • Concurrentievermogen en boerenpositie in de voedselketen

De Raad onderkent de noodzaak om de werking van de voedselvoorzieningsketen te verbeteren. Transparantie, eerlijke verdeling van waarde en redelijke vergoedingen voor boeren staan centraal. Om de landbouw levensvatbaar te houden in alle regio’s van de EU, moeten inkomenssteun en investeringen worden versterkt. Ook is er speciale aandacht voor jonge boeren, vrouwen in de landbouw en kleine familiebedrijven.

  • Boervriendelijke regels en administratieve vereenvoudiging

De ministers pleiten voor minder bureaucratie en eenvoudiger procedures. Nationale strategische plannen moeten sneller worden goedgekeurd en aangepast. Ook digitale technologieën moeten worden ingezet om administratieve lasten te verlagen.

  • Groene transitie met voldoende prikkels

De ministers benadrukken dat boeren een sleutelrol spelen in de groene transitie. Het GLB moet hen daarom voldoende belonen voor het toepassen van duurzame landbouwpraktijken. Eco-regelingen en agromilieumaatregelen moeten in de tweede pijler een prominente plaats krijgen om klimaat- en biodiversiteitsdoelen te ondersteunen.

De maatregelen in de tweede pijler dragen bij aan het moderniseren van landbouwbedrijven en het bevorderen van technologie en innovatie, om zo de concurrentiekracht van de landbouwsector te vergroten.

  • Crisisbestendige landbouw

Door toenemende klimaatrisico’s, dierziekten en economische schokken, pleit de Raad voor flexibele instrumenten en snellere steunprocedures bij crises. Verder is klimaatadaptatie en risicomanagement cruciaal om de veerkracht van de landbouwsector te vergroten.

  • Onderzoek en innovatie

Om duurzame landbouw te bevorderen, ziet de Raad onderzoek en innovatie als essentiële pijlers. Landbouwsystemen die kennis en innovatie integreren, zoals circulaire economie en bio-economie, moeten verder worden ontwikkeld.

Volgende stappen

De Raad roept de nieuwe Europese Commissie op om deze conclusies op te nemen in de aankomende voorstellen voor het GLB na 2027. Daarnaast moeten deze conclusies dienen als leidraad voor de Visie op Landbouw en Voedsel, die de Commissie binnen de eerste 100 dagen van haar nieuwe mandaat zal presenteren.

Tegelijkertijd blijft een eerlijke verdeling van de GLB-steun tussen lidstaten een gevoelig punt, waarvoor een passende oplossing gezocht moet worden.

Met deze raadsconclusie deelt de Landbouwraad haar visie op de toekomst van het GLB en biedt zij politieke richting voor de verdere uitwerking daarvan. Hoewel raadsconclusies een richtinggevende rol vervullen, hebben zij geen juridisch bindende status.

Door:

Leah Corsmit, Huis van de Nederlandse Provincies.

Bron:

Council Conclusions – on a farmer-focused post-2027 Common Agricultural Policy: Towards a competitive, crisis-proof, sustainable, farmer-friendly and knowledge-based future EU agriculture – Raad van de EU


Recent Posts