Europese Commissie akkoord met injectie van 750 miljoen euro in verduurzaming Nederlandse industrie

 In Klimaat & Energie, Regionale Economie

Nederland mag 750 miljoen euro aan staatssteun verlenen om de industrie te verduurzamen. De Europese Commissie heeft de regeling goedgekeurd binnen het “tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun”, dat is opgericht als reactie op de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.

Verduurzaming industrie

Nederland heeft groen licht gekregen van de Europese Commissie om 750 miljoen euro aan staatssteun te verlenen voor investeringen in het verduurzamen van de Nederlandse industrie. De Commissie heeft dit akkoord gegeven binnen het “tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun” (TSK). De Commissie vond dat het noodzakelijk was de Nederlandse staatssteunregeling goed te keuren, om zo de groene transitie te versnellen.

De Nederlandse overheid zal een of meerdere oproepen openen waarop Nederlandse bedrijven kunnen reageren met een voorstel. De regeling betreft bedrijven die industriële installaties in Nederland exploiteren en de industriële processen willen elektrificeren om daarmee van fossiele brandstoffen af te stappen. Om in aanmerking te komen voor steun, moeten de ondernemingen hun jaarlijkse broeikasgasemissies tegen 2030 verminderen tot ten minste 0,1 miljoen ton onder de minimumdrempel van de nationale CO2-heffing. Nederland hoopt hiermee tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen door de industrie in Nederland met 4 miljoen ton te verminderen.

Als voorwaarden stelt de Commissie dat de staatssteun niet meer dan 200 miljoen euro per bedrijf mag zijn en dat de staatssteun uiterlijk 31 december 2025 moet worden verleend.

Tijdelijk crisis- en transitiekader staatsteun

Staatssteun is het (in)direct verstrekken van financiële steun aan bedrijven door overheden. De EU wil dat alle ondernemingen in de EU binnen de gezamenlijke, interne markt op een gelijk speelveld opereren. Dat wil zeggen dat bedrijven in het ene land niet een onevenredig voordeel mogen hebben. Daarom zijn er Europese staatssteunregels.

Het tijdelijk crisis- en staatssteunkader is in het leven geroepen om de Europese industrie sneller te verduurzamen na de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis. De stijgende energieprijzen en de verstoorde economie die volgden op het uitbreken van de oorlog, vormen een bedreiging voor de EU. Daarom heeft de EU een speciaal kader opgericht dat overheden meer flexibiliteit biedt om financiële steun te verlenen aan bedrijven, als het de implementatie van hernieuwbare energie versnelt, industriële processen koolstofvrij maakt of belangrijke sectoren helpt met de groene transitie.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Commissie geeft groen licht voor Nederlandse staatssteunregeling van 750 miljoen euro ter ondersteuning van het koolstofvrij maken van industriële processen om de transitie naar een nettonuleconomie te bevorderen – Europese Commissie

Meer informatie:

Tijdelijk crisis- en transitiekader voor staatssteun verlengd – Kenniscentrum Europa Decentraal


Recent Posts