EU-lidstaten stemmen in met aanpassing beschermingsstatus wolf 

 In Agrofood, Duurzame & Gezonde Leefomgeving, Klimaat & Energie

Het Comité van Permanente Vertegenwoordigers van de lidstaten (Coreper) heeft ingestemd om de beschermingsstatus van de wolf aan te passen.  

Deze gerichte wijziging van de Habitatrichtlijn – de EU-wet die de implementatie van de Conventie van Bern regelt – brengt de Europese wetgeving in lijn met de recent herziene bescherming van de wolf onder deze conventie: van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. 

Meer flexibiliteit, behoud van bescherming 

De wijziging beoogt meer flexibiliteit in het beheer van de groeiende wolvenpopulaties in Europa, waarbij de nadruk blijft liggen op duurzame bescherming en het bevorderen van vreedzaam samenleven tussen mens en wolf. Lidstaten behouden de mogelijkheid om nationaal strengere beschermingsmaatregelen in stand te houden. 

Hoewel de wolf op EU-niveau niet langer als ‘strikt beschermd’ zal worden aangemerkt, blijft het verplicht om de soort in een gunstige staat van instandhouding te houden. Monitoring blijft essentieel en tijdelijke of lokale jachtverboden kunnen nog steeds worden ingesteld. Ook blijft EU-financiering beschikbaar voor preventieve maatregelen en compensatie van getroffen veehouders. 

Achtergrond en aanleiding 

De herziening volgt op een besluit van het Comité van de Conventie van Bern, dat op 7 maart 2025 in werking trad na een EU-voorstel tot wijziging van de beschermingsstatus van de wolf. Deze wijziging was een noodzakelijke voorwaarde voor aanpassing van de Europese Habitatrichtlijn. 

De Conventie van Bern – sinds 1982 van kracht – beschermt meer dan 1.500 soorten planten en dieren in Europa en legt juridische verplichtingen op aan de ondertekenaars, waaronder de EU en haar lidstaten. 

In de afgelopen decennia is het aantal wolven in Europa sterk toegenomen. In 2012 telde de Europese populatie naar schatting 11.193 wolven; in 2023 waren dat er al circa 20.300. Deze groei brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals schade aan vee en spanningen in landelijke gebieden. Jaarlijks worden er naar schatting minstens 65.500 landbouwhuisdieren door wolven gedood in de EU. 

Vervolgproces 

Het Europees Parlement streeft ernaar om in mei 2025 zijn standpunt te bepalen. Indien dat standpunt overeenkomt met het mandaat van de Raad, zal de Raad de wijzigingsrichtlijn formeel aannemen. 

Door:

Leah Corsmit, Huis van de Nederlandse Provincies.

Bron:

Habitats directive: Council agrees on the targeted proposal to change the protection status of the wolf – Persbericht Europese Commissie 


Recent Posts