Een sneller en eenvoudiger Europa: het nieuwe Commissie Werkprogramma voor 2025
In een wereld die wordt gekenmerkt door geopolitieke spanningen en economische onzekerheden, presenteert de nieuwe Europese Commissie haar eerste werkprogramma.
Het werkprogramma voor 2025 is ontworpen om Europa sneller en eenvoudiger te laten handelen, met als doel de veiligheid, welvaart en democratie van de Unie te versterken.
De huidige omstandigheden, waaronder de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, hoge energiekosten en oneerlijke concurrentie, onderstrepen de noodzaak voor samenwerking. De Commissie stelt dat geen enkel land deze uitdagingen alleen aan kan gaan.
Prioriteiten voor 2025: veiligheid, welvaart en democratie
Het werkprogramma van de Commissie richt zich op drie pijlers:
- Versterking van de Europese veiligheid
Dit omvat voortdurende steun aan Oekraïne, het versterken van de Europese defensiecapaciteit, beter grensbeheer en effectieve migratiecontrole en het beschermen van democratieën tegen buitenlandse inmenging en desinformatie.
- Bevordering van economische groei en concurrentiekracht
De Commissie zet in op het vereenvoudigen van regels, het versnellen van besluitvorming en het stimuleren van innovatie en ondernemerschap. Strategische sectoren zoals hernieuwbare energie en digitale technologieën krijgen prioriteit, evenals het voorbereiden van de EU op een grotere Unie door intensievere steun aan kandidaat-lidstaten.
- Bescherming van Europese waarden
Dit omvat het versterken van de rechtsstaat, het verbeteren van de sociale markteconomie en het verduurzamen van energie- en voedselzekerheid, mede in het licht van klimaatverandering.
Om deze doelen te realiseren, introduceert de Commissie in 2025 een reeks gerichte initiatieven en beleidsmaatregelen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste plannen.
Vereenvoudiging en verbeterde uitvoering
Eén van de kernpunten van het werkprogramma is de vereenvoudiging van regelgeving om de concurrentiekracht en veerkracht van Europa te vergroten, met speciale aandacht voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB).
De Commissie stelt een reeks Omnibus-voorstellen voor om administratieve lasten voor het MKB met 25-35% te verminderen. Het pakket omvat onder meer herzieningen van de EU-taxonomie en duurzaamheidsrichtlijnen, met als doel duurzame investeringen te bevorderen en bedrijven duidelijkheid te bieden over wat als duurzaam wordt beschouwd.
Regelmatige evaluaties zullen de mogelijkheid bieden om wetgeving verder te vereenvoudigen en kosten te verlagen, inclusief EU-financieringsprogramma’s.
De Commissie benadrukt ook het belang van effectieve uitvoering van EU-wetgeving. Samenwerking met lidstaten zal nodig zijn om overbodige regels te elimineren en de handhaving van bestaande regels te verbeteren, zodat deze uniform in alle lidstaten worden toegepast.
Een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen
Om structurele problemen aan te pakken die de concurrentiekracht van Europa belemmeren, zoals oneerlijke concurrentie, stijgende energiekosten en tekorten aan arbeidskrachten, zal de Commissie het EU-Kompas Concurrentievermogen gebruiken om de inspanningen te sturen om de EU sterker te maken.
De interne markt, een van de grootste verwezenlijkingen van de EU, zal verder worden gemoderniseerd om grensoverschrijdende handel en dienstverlening te vergemakkelijken. Een belangrijke focus ligt op het ondersteunen van startups en scale-ups, die vaak worstelen met toegang tot financiering, markten en talent.
De Clean Industrial Deal, opvolger van de Europese Green Deal, zal de industrie ondersteunen en tegelijkertijd de decarbonisatie van Europa bevorderen. Dit initiatief zal helpen de industrie concurrerender te maken en de toegang tot betaalbare energie te verbeteren.
Verder zullen de regels voor de chemische industrie worden herzien om de administratieve lasten te verlichten, terwijl de veiligheid en milieubescherming gewaarborgd blijven.
Een sterkere digitale en duurzame infrastructuur
De Commissie legt de nadruk op betrouwbare digitale infrastructuur, essentieel voor een bloeiende digitale economie. De Digital Networks Act zal de concurrentiekracht van de industrie verbeteren en de coördinatie van het spectrum optimaliseren.
Er wordt ook gewerkt aan het vergroten van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) door middel van een AI-strategie, die een stabiel investeringsklimaat moet creëren en innovatie in de regio versnellen.
Daarnaast zal de Commissie zich inzetten voor een duurzaam transportsysteem, met een focus op de productie van hernieuwbare en koolstofarme transportbrandstoffen, en het versnellen van de uitrol van laad- en tankinfrastructuur. Dit is van groot belang voor regio’s die te maken hebben met specifieke vervoersuitdagingen.
Een nieuw tijdperk voor Europese defensie en veiligheid
De recente geopolitieke ontwikkelingen, met name de oorlog in Oekraïne, maken duidelijk dat de bescherming van Europese veiligheid essentieel is voor vrede, stabiliteit en welvaart. In dit kader zal de Commissie blijven werken aan versterking van de defensiecapaciteiten van de EU.
Landbouw, voedselzekerheid en waterbeheer
De Commissie zal een langetermijnvisie voor de landbouw ontwikkelen, die boeren en andere actoren in de voedselketen moet ondersteunen. Duurzaam waterbeheer, vooral in de context van klimaatverandering, krijgt eveneens aandacht, met een benadering die rekening houdt met de diverse uitdagingen in de verschillende regio’s.
Een globaal Europa: wereldwijde partnerschappen
Op mondiaal niveau moet de EU haar strategische belangen assertiever nastreven, met name in het verdedigen van handel en economische openheid. De ondersteuning van Oekraïne zal een topprioriteit blijven, evenals het streven naar een stabiele en veilige toekomst voor Oekraïne als onderdeel van een vergrote Unie.
In dit werkprogramma maakt de Europese Commissie een duidelijke keuze voor een Europa dat sneller, eenvoudiger en effectiever reageert op de uitdagingen van de 21ste eeuw.
De medeoverheden waaronder het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) analyseren de voorstellen van de Commissie. Het HNP stelt, mede op basis van het werkprogramma van de Commissie, een eigen werkplan 2025 op, dat binnenkort beschikbaar komt.
Door:
Leah Corsmit, Huis van de Nederlandse Provincies.
Bronnen:
Commission work programme 2025 – Publicatie Europese Commissie
Annexes to the Commission work programme 2025 – Publicatie Europese Commissie
Explaining the Commission work programme 2025 – Publicatie Europese Commissie