8,1 miljard euro staatssteun voor Europees project inzake 5G, kunstmatige intelligentie en chips
Er komt 8,1 miljard euro overheidsfinanciering vrij voor het Europese project “IPCEI ME/CT”. De Europese Commissie geeft hiervoor toestemming, waarmee de ontwikkeling van chips, 5G en 6G, quantumcomputers en andere digitale technologieën in de EU een grote boost krijgt.
Onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten
Veertien Europese lidstaten mogen 8,1 miljard euro aan staatssteun steken in een gezamenlijk project om innovatieve micro-elektronica- en communicatieoplossingen te creëren, zoals het bevorderen van 5G en 6G, autonoom rijden, kunstmatige intelligentie en het ontwerp van chips. De Europese Commissie verleent toestemming aan dit “belangrijke project van gemeenschappelijk Europees belang” (IPCEI), genaamd “IPCEI ME/CT”. De IPCEI ME/CT geeft een impuls aan Europese onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in de micro-elektronica en communicatietechnologie, van materiaalbesparende systemen tot vernieuwende ontwerp- en productieprocessen.
Maar liefst 56 Europese ondernemingen doen mee aan de IPCEI. Van startups en het mkb, tot grote bedrijven, zoals de Noord-Brabantse chipfabrikant ASML of het Zuid-Hollandse Nearfield Instruments. Deze 56 bedrijven voeren 68 projecten uit die onder de IPCEI ME/CT vallen. De projecten en bedrijven werken vervolgens weer samen met elkaar via 180 geplande samenwerkingsverbanden. In totaal hoopt de Commissie dat de IPCEI zo nog eens 13,7 miljard euro aan particuliere investeringen oplevert.
De IPCEI ME/CT levert verder een directe bijdrage aan een groenere, digitale, veiligere, veerkrachtige en soevereine economie. Zo gaan de ambities van de IPCEI rondom digitale technologieën verder dan wat de markt momenteel biedt. Het zorgt er daarnaast voor dat de verschillen op de markt kleiner worden, zodat alle bedrijven een eerlijke kans hebben op innovatie en ontwikkeling.
IPCEI
Een IPCEI is een geïntegreerd Europees project met meerdere Europese bedrijven en instellingen, dat bijdraagt aan strategische Europese doelen. Lidstaten zetten deze met toestemming van de Commissie op en kunnen de projecten uit de IPCEI meer staatssteun geven dan normaal gebruikelijk is. De samenwerking met meerdere lidstaten zorgt voor voordelen die een lidstaat alleen niet kan bereiken. Hierdoor krijgt het concurrentievermogen van de EU een boost. Wel is een van de voorwaardes van het deelnemen aan een IPCEI is dat kennis gedeeld wordt, zodat ook kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven die niet deelnemen, profiteren van de IPCEI. Als laatste moet een IPCEI banen teweeg brengen, waarmee het project een belangrijke rol in de regio vervult voor het stimuleren van de arbeidsmarkt.
Door:
Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies
Madelief Post, Huis van de Nederlandse Provincies
Bron:
Meer informatie:
5,2 miljard euro voor tweede grensoverschrijdende waterstofproject – Huis van de Nederlandse Provincies